Friday, August 27, 2010

:: Result JPA ::

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 5:37 AM 2 comments
Salam semua..selamat pg..dah sahur? Makan banyak x sahur ni? nak dijadikan cita..aku punyalah makan ngan beselera skali cam dah x da hr esok kan...excited nak check status biasiswa JPA aku. pas habih ja makan sepinggan nasik mak aku sediakn, aku pun trus on laptop..sambil mencucuk berokband kesayangan.. dan menyanyi2 kegirangan...mcm org baru dapat something drp bf dia kn....(padahal muka ngantok ja..haha).. aku pun dengan senang hatinya buka laman web jpa...jeng2...


Masuk ja portal ni, ati aku dah bedebar2 ha....nak tau result??? meh kita check it out!




Dan inilah resultnya...maybe bukan rezeki aku lagi kan...n semua kawan2 aku pun x dapat biasiswa ni...sabar ja lah....maybe rezeki kami bukan kat sini...mana tahu...tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia..sapa tahu...gpun lagi ramai org pointer gempak2...n ramai lagi yg memerlukan biasiswa ni bebanding aku.... xpalah.. (walaupon frust jugak sebenarnya......;'( ....waaaaa) Tepaksalah aku go on ngan pt ja....maybe jpa suh aku blajar rajin2 la tu..dapat pointer 3.5 above..x yah bayar pt..kan?? kan?? (sedapkan ati sendiri...)


So kpd sapa2 yg apply jpa jugak..tapi dapat result seperti di atas..x yahla give up k.. insyallah maybe rezeki kita kat len...sabar ja k...

To Noor Atiqah: mari overshopping hari ni akibat FRUST (maseh x leh menerima knyataan walaupon nasehat org bagai2...haha)

To Jules Fauzi: Sila tambah duit poket saya..sila..sila..dan silakan....:P

To mak n ayah: Sila jangan marah saya yg baek hati ini, kerana tidak bejaya memujuk n mengambil hati jpa untuk menaja anak mu ni..hehe

To all my fwen: tq 4 read this entry... selamat berpuasa.. :)




Tuesday, August 24, 2010

:: Kehidupan ::

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 8:34 PM 0 comments


"Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagian sepanjang masa, kadang kala manusia diasak dengan pelbagai dugaan dan ujian, sekiranya lemah kita akan terus hanyut mengikut kata hati dan tidak berusaha mencari penyelesaian untuk menyelamatkan diri dan keadaan..kehidupan itu adalah sesuatu nikmat bg orang yang menghargai dan menyedarinya."


So, Nurul Hidayah sabarlah kamu dlm m'harungi smua masalah keidupan ni. Jangan ikut kata hati...sabar tu penting. Sebagai manusia biasa x semua org dapat lari dr masalah n dugaan Allah S.W.T. Hanya padaNya kita beserah.dan hanya padaNya kita memohon.semoga Allah memberi kita kesabaran dalam menempuh apa jua dugaan dariNya..amin~~

Saturday, August 14, 2010

Pahala Mengerjakan Solat Tarawikh~~

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 8:14 PM 2 comments

Malam 1 : keluar dosa2 org mukmin pd mlm pertama sepertimana ia baru dilahirkan keampunan Allah.


Malam 2 : diampunkan dosa2 org mukmin yg sembahyang terawih serta kedua ibu bapanya (sekiranya mereka orang beriman)


Malam 3 : berseru Malaikat di bwh 'Arash supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.


Malam 4 : Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala org2 yg membaca kitab-kitab Taurat,Zabur, Injil dan Al-Quran.


Malam 5 : Allah kurniakan baginya pahala seumpama org sembahyang di Masjidilharam, Masjid MAdinah dan Masjid Aqsa.


Malam 6 : Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat2 yg tawaf di Baitul Ma'mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah -tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa org yg mengerjakan sembahyang terawih pd mlm ini.


Malam 7 : Seolah-olah dapat bertemu dgn Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihisalam menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.


Malam 8 : Allah mengurniakan pahala org sembahyang terawih sepertimana yg tlh dikurniakan kpd Nabi Allah Ibrahim'Alaihisalam.


Malam 9 : Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadah hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.


Malam 10 : Allah swt mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan diakhirat.


Malam 11 : Keluar ia drpd hari Qiamat dgn muka yg bercahaya (cahaya ibadatnya).


Malam 12 : Datang ia pd hari Qiamat dgn muka yg bercahaya (cahaya ibadatnya).


Malam 13 : Dtg. ia pd hari Qiamat dlm aman sentosa drpd tiap- tiap kejahatan dan keburukan.


Malam 14 : Dtg. Malaikat menyaksikan ia sembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkan pd hari Qiamat.


Malam 15 : Semua MAlaikat yg menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.


Malam 16 : Allah swt tuliskan baginya terlepas drpd neraka dan dimasukkan ke dlm Syurga.


Malam 17 : Allah kurniakan org yg berterawih pahalanya pd mlm ini sebanyaknya dan ibu bapa engkau (yang masih hidup atau mati).


Malam 18 : Seru Malaikat : Hai Hamba Allah sesunggunhnya Allah tlh redha kpd engkau dan ibu bapa engkau (yang masih hidup atau mati).


Malam 19 : Allah swt tinggikan darjatnya di dlm Syurga Firdaus.


Malam 20 : Allah kurniakan kpdnya pahala sekelian org yg mati syahid dan org2 solehin.


Malam 21 : Allah binakan sebuah istana dlm Syurga drpd Nur.


Malam 22 : Dtg. ia pd hari Qiamat aman drpd tiap2 dukacita dan kerisauan (tidaklah dlm keadaan huru hara di Padang Mahsyar).


Malam 23 : Allah swt binakan kepadanya sebuah bandar di dlm Syurga drpd Nur.


Malam 24 : Allah bukakan peluang 24 dosa yg mustajab bg org berterawih mlm ini,(elok sekali berdoa ketika dlm sujud).


Malam 25 : Allah taala angkatkan drpdnya siksa kubur.


Malam 26 : Allah kurniakan kpd org berterawih pahala pd mlm ini seumpama 40 thn ibadat.


Malam 27 : Allah kurniakan kpd org berterawih pahala pd mlm ini ketangkasan melintas atas titian Siratulmustaqim seperti kilat menyambar.


Malam 28 : Allah swt kurniakan kepadanya 1000 darjat di akhirat.


Malam 29 : Allah swt kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yg mabrur.


Malam 30 : Allah swt beri penghormatan kpd org berterawih pd mlm terakhir ini yg teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaKu: makanlah segala jenis buah-buahan yg engkau ingini hendak mkn di dlm syurga, dan mandilah engkau drpd air syurga yg bernama Salsabila, serta minumlah air drpd telaga yg dikurniakan kpd Nabi Muhammad S.A.W yg bernama 'Al-Kauthar'".


Sesungguhnye kasih sayang ALLAH S.W.T pd hamba2-NYA tidak tekira banyaknya dan tak ternilai hebatnya...walaupun sebagai manusia dan hambanya, kita sering lupa pada NYA...nikmat dan rahmant -NYA..tidak pernah dilupakanNYA untuk kita...SEMOGA KITA SEMUA SENTIASA DI DLM RAHMAT YG ESA...AMIN....

::Fadhilat Bulan Ramadhan::

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 6:07 PM 0 comments

Salam semua...Sempena bulan ramadhan ni, mesti ramai di antara kita yg berazam nak puasa dan mlakukan amal jariah kan? bagus sikap korang ni. Sebagai hamba Allah S.W.T kita wajib berpuasa di bulan ramadhan ni.sebab ni adalah rukun islam kita..so bnda ni kalau korang x buat dah jadi bedosa. Ok kat sini aku nak inform korang apa fadhilat bulan ramadhan ni yg korang pun msti x tahu kan?? jum kita tgk..:)



  • Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

  • Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-


  • Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-


  • Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

Bukan ni saja fadhilat puasa k..banyak lagi....so sesapa yg jarang puasa n liat nak puasa tu, pikir2 lah sendiri k..bagus sebenarnya puasa ni..bukan nak mengigatkn kita betapa susahnya org miskin tapi mengajar kita untuk menjadi org yg lebih sabar... sesungguhnya setiap apa yg diperintahkn Allah S.W.T banyak kebaikkannya..:) Selamat berpuasa kawan2...:) Jangan lupa solat terawikh juga ok..Salam..

Thursday, August 12, 2010

Lagenda Budak Setan~~~

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 1:41 PM 4 comments

Salam Semua...=)

Hari ini hari ke -2 kita berpuasa kan? So semuanya ok kah?? ataupun korang dah tebayang ayam goreng n mcm2 mkanan yg sedap2 kat pasar ramadhan??? hehe..sabar2....setiap kesabaran yg kita tempuh tu pasti ada pahalanya...

Ok,bebalik kpada tajuk aku ni..penah tgk cita Lagenda Budak Setan ni? Mesti ada yg pnah tgk...so far, cita dia banyak jugak yg x sama macam novel.. Pas aku p tgk ja cita dia ni kat wayang, aku pun trus excited nak cari novel ni...then aku pun booking n bli online ja..so sesapa yg nak dapatkan buku ni, bleh la g kat laman web ni k.. http://adli.me/belibukuonline/



Laman web bli buku on9..:)

kat sini aku bleh katakn yg service depa ni bagus sgt..Mesti ramai yg x brani nak bli on9 kan? takut x dapat brg yg dipesan. dun worry la k...aku dah dapat pun novel aku ni...:) x caya?? meh nak tunjuk..:P




3 buah novel yg dah dihantar seperti yg ditempah..=)

Aku baru ja khatam novel LBS (lagenda budak setan). Pasni nak cont. katerina plak..tapi blum berkesempatan krana mmpunyai tugasan yg bgitu banyak..(paham2 ja lah..student..banyak assignmnt..hehe )

So mcm aku psan td kan..sesapa nak bli, bleh la g kat laman web tu k..:) Insyallah korang pun akan berpuas hati ngan service diorang bg...Ok lah, takat ni dulu aku tulis k..selamat berpuasa..!

Thanx 4 read this entry! TC..

Saturday, August 7, 2010

Manusia Oh manusia~~~

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 4:30 PM 0 comments
  • Knapa manusia suka sgt nak amik kesempatan atas kebolehan n kebaikkan manusia lain???

  • Knapa manusia suka sgt pentingkn diri sendiri???

  • Knapa manusia suka sgt menyakitkan hati manusia lain???

  • Knapa manusia suka sgt mengarah2kn org lain untuk kesenangan diri sendiri?

  • Knapa manusia suka sgt bertindak terburu2 tanpa tahu asal usul sesuatu bnda???

  • Knapa manusia bila dah sakitkan hati seseorang baru tahu nak mintak maaf....sebelum tu?? x pikir hati org lain ka???

  • Knapa manusia suka sgt mengugut antara satu sama lain???

  • Knapa manusia suka sgt naik angin n marah2 even bnda yg telampau simple n kecik??

Salah ke kalau jadi manusia yg lebih baik dr sifat2 ni smua??? Or x salah untuk berubah kan?

Ada ke manusia mcm ni??? Aku x sempurna mana pun nak menilai seseorang tu macam sifat2 dia atas ni..sebagai manusia, kita x pnah lari dr melakukan kesilapan....tapi kalau kesilapan tu sering ja dilakukan tanpa kekesalan, adakah kita patut bersabar n bertahan dgn manusia macam ni????


Sebagai manusia, kita selalu nak perbaiki diri sndri supaya menjadi lebih baik. Berubahlah jika nak smua org sayang n suka pd kita....Pikir2lah sendiri~~~

Tq 4 read this entry...see ya..salam...

Friday, August 27, 2010

:: Result JPA ::

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 5:37 AM 2 comments
Salam semua..selamat pg..dah sahur? Makan banyak x sahur ni? nak dijadikan cita..aku punyalah makan ngan beselera skali cam dah x da hr esok kan...excited nak check status biasiswa JPA aku. pas habih ja makan sepinggan nasik mak aku sediakn, aku pun trus on laptop..sambil mencucuk berokband kesayangan.. dan menyanyi2 kegirangan...mcm org baru dapat something drp bf dia kn....(padahal muka ngantok ja..haha).. aku pun dengan senang hatinya buka laman web jpa...jeng2...


Masuk ja portal ni, ati aku dah bedebar2 ha....nak tau result??? meh kita check it out!




Dan inilah resultnya...maybe bukan rezeki aku lagi kan...n semua kawan2 aku pun x dapat biasiswa ni...sabar ja lah....maybe rezeki kami bukan kat sini...mana tahu...tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia..sapa tahu...gpun lagi ramai org pointer gempak2...n ramai lagi yg memerlukan biasiswa ni bebanding aku.... xpalah.. (walaupon frust jugak sebenarnya......;'( ....waaaaa) Tepaksalah aku go on ngan pt ja....maybe jpa suh aku blajar rajin2 la tu..dapat pointer 3.5 above..x yah bayar pt..kan?? kan?? (sedapkan ati sendiri...)


So kpd sapa2 yg apply jpa jugak..tapi dapat result seperti di atas..x yahla give up k.. insyallah maybe rezeki kita kat len...sabar ja k...

To Noor Atiqah: mari overshopping hari ni akibat FRUST (maseh x leh menerima knyataan walaupon nasehat org bagai2...haha)

To Jules Fauzi: Sila tambah duit poket saya..sila..sila..dan silakan....:P

To mak n ayah: Sila jangan marah saya yg baek hati ini, kerana tidak bejaya memujuk n mengambil hati jpa untuk menaja anak mu ni..hehe

To all my fwen: tq 4 read this entry... selamat berpuasa.. :)




Tuesday, August 24, 2010

:: Kehidupan ::

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 8:34 PM 0 comments


"Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagian sepanjang masa, kadang kala manusia diasak dengan pelbagai dugaan dan ujian, sekiranya lemah kita akan terus hanyut mengikut kata hati dan tidak berusaha mencari penyelesaian untuk menyelamatkan diri dan keadaan..kehidupan itu adalah sesuatu nikmat bg orang yang menghargai dan menyedarinya."


So, Nurul Hidayah sabarlah kamu dlm m'harungi smua masalah keidupan ni. Jangan ikut kata hati...sabar tu penting. Sebagai manusia biasa x semua org dapat lari dr masalah n dugaan Allah S.W.T. Hanya padaNya kita beserah.dan hanya padaNya kita memohon.semoga Allah memberi kita kesabaran dalam menempuh apa jua dugaan dariNya..amin~~

Saturday, August 14, 2010

Pahala Mengerjakan Solat Tarawikh~~

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 8:14 PM 2 comments

Malam 1 : keluar dosa2 org mukmin pd mlm pertama sepertimana ia baru dilahirkan keampunan Allah.


Malam 2 : diampunkan dosa2 org mukmin yg sembahyang terawih serta kedua ibu bapanya (sekiranya mereka orang beriman)


Malam 3 : berseru Malaikat di bwh 'Arash supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.


Malam 4 : Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala org2 yg membaca kitab-kitab Taurat,Zabur, Injil dan Al-Quran.


Malam 5 : Allah kurniakan baginya pahala seumpama org sembahyang di Masjidilharam, Masjid MAdinah dan Masjid Aqsa.


Malam 6 : Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat2 yg tawaf di Baitul Ma'mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah -tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa org yg mengerjakan sembahyang terawih pd mlm ini.


Malam 7 : Seolah-olah dapat bertemu dgn Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihisalam menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.


Malam 8 : Allah mengurniakan pahala org sembahyang terawih sepertimana yg tlh dikurniakan kpd Nabi Allah Ibrahim'Alaihisalam.


Malam 9 : Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadah hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.


Malam 10 : Allah swt mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan diakhirat.


Malam 11 : Keluar ia drpd hari Qiamat dgn muka yg bercahaya (cahaya ibadatnya).


Malam 12 : Datang ia pd hari Qiamat dgn muka yg bercahaya (cahaya ibadatnya).


Malam 13 : Dtg. ia pd hari Qiamat dlm aman sentosa drpd tiap- tiap kejahatan dan keburukan.


Malam 14 : Dtg. Malaikat menyaksikan ia sembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkan pd hari Qiamat.


Malam 15 : Semua MAlaikat yg menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.


Malam 16 : Allah swt tuliskan baginya terlepas drpd neraka dan dimasukkan ke dlm Syurga.


Malam 17 : Allah kurniakan org yg berterawih pahalanya pd mlm ini sebanyaknya dan ibu bapa engkau (yang masih hidup atau mati).


Malam 18 : Seru Malaikat : Hai Hamba Allah sesunggunhnya Allah tlh redha kpd engkau dan ibu bapa engkau (yang masih hidup atau mati).


Malam 19 : Allah swt tinggikan darjatnya di dlm Syurga Firdaus.


Malam 20 : Allah kurniakan kpdnya pahala sekelian org yg mati syahid dan org2 solehin.


Malam 21 : Allah binakan sebuah istana dlm Syurga drpd Nur.


Malam 22 : Dtg. ia pd hari Qiamat aman drpd tiap2 dukacita dan kerisauan (tidaklah dlm keadaan huru hara di Padang Mahsyar).


Malam 23 : Allah swt binakan kepadanya sebuah bandar di dlm Syurga drpd Nur.


Malam 24 : Allah bukakan peluang 24 dosa yg mustajab bg org berterawih mlm ini,(elok sekali berdoa ketika dlm sujud).


Malam 25 : Allah taala angkatkan drpdnya siksa kubur.


Malam 26 : Allah kurniakan kpd org berterawih pahala pd mlm ini seumpama 40 thn ibadat.


Malam 27 : Allah kurniakan kpd org berterawih pahala pd mlm ini ketangkasan melintas atas titian Siratulmustaqim seperti kilat menyambar.


Malam 28 : Allah swt kurniakan kepadanya 1000 darjat di akhirat.


Malam 29 : Allah swt kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yg mabrur.


Malam 30 : Allah swt beri penghormatan kpd org berterawih pd mlm terakhir ini yg teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaKu: makanlah segala jenis buah-buahan yg engkau ingini hendak mkn di dlm syurga, dan mandilah engkau drpd air syurga yg bernama Salsabila, serta minumlah air drpd telaga yg dikurniakan kpd Nabi Muhammad S.A.W yg bernama 'Al-Kauthar'".


Sesungguhnye kasih sayang ALLAH S.W.T pd hamba2-NYA tidak tekira banyaknya dan tak ternilai hebatnya...walaupun sebagai manusia dan hambanya, kita sering lupa pada NYA...nikmat dan rahmant -NYA..tidak pernah dilupakanNYA untuk kita...SEMOGA KITA SEMUA SENTIASA DI DLM RAHMAT YG ESA...AMIN....

::Fadhilat Bulan Ramadhan::

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 6:07 PM 0 comments

Salam semua...Sempena bulan ramadhan ni, mesti ramai di antara kita yg berazam nak puasa dan mlakukan amal jariah kan? bagus sikap korang ni. Sebagai hamba Allah S.W.T kita wajib berpuasa di bulan ramadhan ni.sebab ni adalah rukun islam kita..so bnda ni kalau korang x buat dah jadi bedosa. Ok kat sini aku nak inform korang apa fadhilat bulan ramadhan ni yg korang pun msti x tahu kan?? jum kita tgk..:)



  • Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

  • Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-


  • Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-


  • Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

Bukan ni saja fadhilat puasa k..banyak lagi....so sesapa yg jarang puasa n liat nak puasa tu, pikir2 lah sendiri k..bagus sebenarnya puasa ni..bukan nak mengigatkn kita betapa susahnya org miskin tapi mengajar kita untuk menjadi org yg lebih sabar... sesungguhnya setiap apa yg diperintahkn Allah S.W.T banyak kebaikkannya..:) Selamat berpuasa kawan2...:) Jangan lupa solat terawikh juga ok..Salam..

Thursday, August 12, 2010

Lagenda Budak Setan~~~

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 1:41 PM 4 comments

Salam Semua...=)

Hari ini hari ke -2 kita berpuasa kan? So semuanya ok kah?? ataupun korang dah tebayang ayam goreng n mcm2 mkanan yg sedap2 kat pasar ramadhan??? hehe..sabar2....setiap kesabaran yg kita tempuh tu pasti ada pahalanya...

Ok,bebalik kpada tajuk aku ni..penah tgk cita Lagenda Budak Setan ni? Mesti ada yg pnah tgk...so far, cita dia banyak jugak yg x sama macam novel.. Pas aku p tgk ja cita dia ni kat wayang, aku pun trus excited nak cari novel ni...then aku pun booking n bli online ja..so sesapa yg nak dapatkan buku ni, bleh la g kat laman web ni k.. http://adli.me/belibukuonline/



Laman web bli buku on9..:)

kat sini aku bleh katakn yg service depa ni bagus sgt..Mesti ramai yg x brani nak bli on9 kan? takut x dapat brg yg dipesan. dun worry la k...aku dah dapat pun novel aku ni...:) x caya?? meh nak tunjuk..:P




3 buah novel yg dah dihantar seperti yg ditempah..=)

Aku baru ja khatam novel LBS (lagenda budak setan). Pasni nak cont. katerina plak..tapi blum berkesempatan krana mmpunyai tugasan yg bgitu banyak..(paham2 ja lah..student..banyak assignmnt..hehe )

So mcm aku psan td kan..sesapa nak bli, bleh la g kat laman web tu k..:) Insyallah korang pun akan berpuas hati ngan service diorang bg...Ok lah, takat ni dulu aku tulis k..selamat berpuasa..!

Thanx 4 read this entry! TC..

Saturday, August 7, 2010

Manusia Oh manusia~~~

Posted by Nurul Hidayah Mohd Zim at 4:30 PM 0 comments
  • Knapa manusia suka sgt nak amik kesempatan atas kebolehan n kebaikkan manusia lain???

  • Knapa manusia suka sgt pentingkn diri sendiri???

  • Knapa manusia suka sgt menyakitkan hati manusia lain???

  • Knapa manusia suka sgt mengarah2kn org lain untuk kesenangan diri sendiri?

  • Knapa manusia suka sgt bertindak terburu2 tanpa tahu asal usul sesuatu bnda???

  • Knapa manusia bila dah sakitkan hati seseorang baru tahu nak mintak maaf....sebelum tu?? x pikir hati org lain ka???

  • Knapa manusia suka sgt mengugut antara satu sama lain???

  • Knapa manusia suka sgt naik angin n marah2 even bnda yg telampau simple n kecik??

Salah ke kalau jadi manusia yg lebih baik dr sifat2 ni smua??? Or x salah untuk berubah kan?

Ada ke manusia mcm ni??? Aku x sempurna mana pun nak menilai seseorang tu macam sifat2 dia atas ni..sebagai manusia, kita x pnah lari dr melakukan kesilapan....tapi kalau kesilapan tu sering ja dilakukan tanpa kekesalan, adakah kita patut bersabar n bertahan dgn manusia macam ni????


Sebagai manusia, kita selalu nak perbaiki diri sndri supaya menjadi lebih baik. Berubahlah jika nak smua org sayang n suka pd kita....Pikir2lah sendiri~~~

Tq 4 read this entry...see ya..salam...

 

Sweet Candy Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez